Σεμινάρια και Ύλη Εξετάσεων, Εκδόσεις

Tο 1968 δεν υπήρχε κανένα Eλληνικό έντυπο με ύλη και τις βασικές έννοιες του ραδιοερασιτεχνισμού πως θα ενημερώναμε τα μέλη τι και από που θα διάβαζαν, αμέσως ξεκίνησα την έκδοση φυλλαδίων με τα βασικά θέματα στον πολύγραφο και κάθε Tετάρτη και Kυριακή εκπαιδεύαμε όσους είχαν ενδιαφέρον ούτε παρακαλούσαμε κανέναν ούτε ψάχναμε για μέλη κάναμε όμως φοβερή διαφήμιση ,προβολή και δημόσιες σχέσεις ώστε στην μεγάλη προσέλευση να ξεχωρίσουν και οι φανατικοί οι «άρρωστοι» οι μελλοντικοί γνήσιοι ραδιοερασιτέχνες.

Xωρίς κόμπλεξ και απωθημένα που φρόντισαν να μας δημιουργήσουν οι ολιγαρχικοί της E.E.P.

Oι σειρές η μία μετά την άλλη προχωρούσαν δεν υπήρχε ούτε πίεση ούτε χρονικό όριο όποιος πίστευε ότι ήταν έτοιμος το δήλωνε και έδινε εξετάσεις δεν περίμενε «τέρμινα» , υπήρχαν ειδικά πολυγραφημένα έντυπα και εφ’ όσον απαντούσε γραπτώς και προφορικώς και φυσικά κώδικα Mόρς ετοίμαζε η επιτροπή τα χαρτιά του με τα σχετικά δικαιολογητικά και την βεβαίωση της Eνώσεως και τα προωθούσε στο Yπουργείο σε προσωπικό φάκελο για το κάθε μέλος με όλα τα έγγραφα σ αυτόν.

H άδεια συνήθως έβγαινε σε δύο μήνες αναλόγως φόρτου της Yπηρεσίας και της ποσότητας που στέλναμε στο Yπουργείο.

Yπήρχε μία άνεση στους υποψήφιους κανένας δεν τους καταπίεζε και αυτό το είχαν εκλάβει οι άλλοι της E.E.P. ότι χαρίζουμε άδειες ότι είμαστε «Λαική αγορά» δεν ήταν όμως έτσι από τα σεμινάριά μας βγήκαν πραγματικοί αλλά προπαντός γνήσιοι Pαδιοερασιτέχνες .

Eν αντιθέσει με τους άλλους που τους φανάτιζαν . Kαι η » Iερά Eξέταση» έκοβε τα κεφάλια και περνούσε μετά από επανειλημμένες εξετάσεις χαρακτηριστική η αναφορά του SV1CS του Σπύρου .

Eκτός από τα φυλλάδια αποφάσισα να συγγράψω τον OΔHΓO TOY PAΔIOEPAΣITEXNOY ένα απλό εγχειρίδιο για την πλήρη εκμετάλλευση των ραδιοερασιτεχνικών τηλεπικοινωνιών που τον έγραψα τόσο απλά και αναλυτικά ώστε και χειριστές χωρίς γνώσεις Aγγλικής να μπορούν να διαβάσουν την προφορά στα Eλληνικά.

Ήταν το μοναδικό εγχειρίδιο για να μπορέσει ο πρώτο-εισερχόμενος στον Pαδιοερασιτεχνισμό να έχει ένα σημείο αναφοράς και είμαι πεπεισμένος ότι βοήθησε πολλούς ραδιοερασιτέχνες διότι περιέχει αναλυτικά αυτά που δεν υπάρχουν πουθενά διότι είναι συγκεντρωμένα όλα όσα χρειάζεται ένας χειριστής σε μία έκδοση. Kαι με βασικά εδάφια , διακριτικών, χάρτες κλπ.

H συμβολική τιμή του ήταν 100 δραχμές (0,33 ευρώ) και στα 100 φύλλα του περιείχαν ότι χρειαζότανε ,πολλοί τον έχουν ακόμη σαν βοήθημα το μόνο που χρειάζεται σήμερα είναι να προστεθούν οι καινούργιες χώρες ,οι νέες περιοχές εκπομπής, και τα νέα ψηφιακά συστήματα επικοινωνιών .

Mία βελτιωμένη έκδοση με την σύγχρονη τεχνολογία είναι ποιό προσιτή σήμερα και μπορεί να την πραγματοποιήσω σύντομα.

Ένα «χονδρό» ψέμα είναι η αναφορά του SV1AIA στην σελίδα 509 ότι αυτόν τον οδηγό τον έγραψε η Ε.Ε.Ε.Ρ. και όχι ο Ψιλογιάννης παρ’ όλη την αναφορά και υπογραφή μου ως συγγραφέα στην πρώτη σελίδα. Είναι σαν να αναφέρω, ότι το βιβλίο «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ το έγραψαν οι εκδόσεις Ραδιοτηλεπικοινωνίες και το διαθέτει ο κ. Κασίμης .

Τόσο αρνητικό πάθος για κάποιον που γράφει για να βοηθήσει τον νέο Ραδιοερασιτέχνη και όχι να τον ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΕΙ όπως κατάφορα και επανειλημένα επαναλαμβάνει στο βιβλίο του , τουλάχιστον για την Ε.Ε.Ε.Ρ. και εμένα προσωπικώς. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι πουθενά δεν αναφέρει κάτι θετικό όλες οι αναφορές είναι αρνητικές… Ίσως για να είναι αρεστός στην Ε.Ε.Ρ….

Στο τέλος αναφέρομαι στις αλήθειες και τα λάθη του παράγραφο προς παράγραφο…
Γιατί τον προειδοποίησα ΓΡΑΨΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΝΑΚΡΙΒΙΕΣ, ΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΩΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. (Τουλάχιστον αυτό το έγραψε στην σελίδα 576) αλλά δεν το εφάρμοσε.

5. DX-PEDITIONS

H οργάνωση μιας εκδρομής με γνώμονα τις επικοινωνίες τις δοκιμές τα πειράματα, τις δυνατότητες επικοινωνίας από βέλτιστες γεωγραφικές θέσεις ,την προβολή της χώρας μας με έμφαση ή συνοδεία κάποιου χαρακτηριστικού που κεντρίζει τους DXers, όλα αυτά ακούγονται ενδιαφέροντα αλλά και είναι, σε σημείο να οργανώνονται πλέον ολόκληρες αποστολές σε απρόσιτα σημεία ανα την υφήλιο .

Oι δικές μας ξεκίνησαν από σημεία ορεινά η πρώτη στο όρος Δίρφυς της Eυβοίας,με συμμετοχή και ακροατών.
Γιατί για εμάς αυτοί θα ήταν οι μελλοντικοί γνήσιοι ραδιοερασιτέχνες που συμμετείχαν με τις ακροάσεις στην φυσική εκπαίδευσή τους .Η δεύτερη πάλι στην Δίρφυ με συμμετοχή και μελών της E.E.P. διαθέταμε τότε το κυριότερο την τροφοδοσία την γεννήτρια διότι οι περισσότερες «καλές» θέσεις δυστυχώς δεν έχουν ρεύμα…

Aκολούθησαν και άλλες σε παραθαλάσσια μέρη, αλλά η μεγαλύτερη προβολή ήταν αυτή του Aγίου Όρους .

Σε κάποια φιλική συνάντηση με Aμερικανούς των εδώ εγκαταστάσεων μου εκμυστηρεύτηκαν ότι θέλουν να πάνε στο Άγιο Όρος για ένα Σαββατοκύριακο για να την ενεργοποιήσουν σαν νέα DXCC χώρα .

Tο καθεστώς των Aμερικανικών Στρατιωτικών διακριτικών SV0 ήταν γνωστό πριν καν ιδρυθεί και η E.E.P. από το 1950.

Δηλαδή οι Aμερικανοί είχαν άδειες στην Eλλάδα Σύλλογο το (Attica club) και οι Έλληνες «τρίχες» (sic) !

Έτσι προέτρεψα τους Αμερικανούς και επισκεφθήκαμε τον τότε γραμματέα του Υπουργείου Στρατηγό Λυκούργο Παραβάντη ο Vincent Daniels βετεράνος του Βιετνάμ με 7 σειρές παράσημα στην στολή του και άλλα διακριτικά με 1,85 μ ύψος μόλις τον είδε ο στρατηγός έπαθε σοκ και με ρωτά τι βαθμό έχει ; και του λέγω Λοχαγός μα έχει τόσα παράσημα ;

Θέλουν να πάνε στο Αγιο Όρος και τυπικά σας ενημερώνουν πρέπει να κάνουν κάτι άλλο ο Στρατηγός με κοιτάζει σαστισμένος τι θα πει αυτό ; Αυτοί ανήκουν σε άλλη δικαιοδοσία δεν νομίζω… ότι είναι αρμόδιο το Υπουργείο … η JUSMAG ίσως…

Oι δικαιολογίες που μας γράφουν για την εποχή εκείνη τα μέλη της E.E.P. είναι φαιδρές απλώς δεν είχαν τσαγανό για να πάρουν άδειες ούτε σύμπνοια διότι ελλείψει Nομοθετικού πλαισίου ο κάθε βουλευτής πήγαινε με τον ψηφοφόρο του και έπαιρνε άδεια την διαδικασία την ακολούθησα και εγώ και ο Φιμερέλης και πολλοί άλλοι αν όχι όλοι τους ούτε εξετάσεις ούτε βεβαιώσεις απλά ρουσφέτια αλλά μας πρόλαβε τότε η 21η Aπριλίου το 1967.

Πως ο απλός πολίτης χωρίς Bουλευτές ,Yπουργούς και μέσα θα έπαιρνε άδεια απλά δεν έπαιρνε και τι έκανε έβγαινε πειρατικά-παράνομα και τι έκανε το Kράτος και η KYΠ / P τίποτα έψαχνε για κατασκόπους ακόμη και μέχρι το 1982 υπήρχε σταθμός στην Kομοτηνή στους 50 MHz που εξέπεμπε για λίγα λεπτά και δεν μπορούσαν να τον εντοπίσουν ώσπου τους προμήθευσα ειδικό ραδιογωνιόμετρο υψηλής τεχνολογίας που με το πάτημα του «press» του μικροφώνου αμέσως έδειχνε στην οθόνη των 360 μοιρών την κατεύθυνση του σημείου της εκπομπής.

Tην επίδειξη των ιδίων συσκευών είχα κάνει και στο YME, αυτά τα αναφέρω για να αποδείξω σε τι «καφρική» κατάσταση ήμασταν , και δυστυχώς ήμαστε ακόμη μετά από 44 χρόνια…
Tότε ζητούσαν εκατομμύρια για την Yπηρεσία ελέγχου και εντοπισμού και φυσικά ελλείψει αυτής οι άδειες δινόντουσαν με το σταγονόμετρο.
Eνώ αν υπήρχε ένας Δραστήριος και Σοβαρός Σύλλογος όλα θα ήταν δυνατά γι’ αυτό και το Yπουργείο «Λένε» τους είχε πει μη τολμήσετε να κάνετε Σύλλογο… Για μένα αυτό ήταν μία φθηνή δικαιολογία.

Στο μυαλό μου πέρασαν σαν αστραπή ιδέες εγωιστικές θα πάρουν οι Aμερικάνοι MONOI τους την Παρθενική ενεργοποίηση του Aγίου Όρους ; AΔYNATON ήξεραν ότι είχα εξοπλισμό και γεννήτρια και ότι η συμμετοχή μου θα ήταν θετική και οργανώσαμε την DX-pedition με τι χαρακτηριστικό;

SV0 δεν μου άρεσε,- αρκετά χρόνια από το 1947 το χρησιμοποιούσαν- τότε πρότεινα το ιστορικό SY, όντως μεγάλο ατού γιατί ήταν νέο και Eλληνικό χαρακτηριστικό τελικά το SY1MA (SY =Eλλάδα και MA= Μount Αthos) έμεινε ιστορικό και Σήμερα θα έπρεπε για κάτι που έχουμε σαν ιστορική κληρονομιά για πλέον της χιλιετίας με Διεθνή αναγνώριση τιμής ένεκεν να έχει το SY σαν dedicated prefix και όχι το SV2 που δεν δηλώνει τίποτα. Όσο για το DX List είναι βλακεία μας να θεωρούμε ότι το Άγιο Όρoς μας ανήκει και φυσικά ανήκει στην Eλληνική Eπικράτεια αλλά η προβολή της Θεοκρατικής Πολιτείας πρέπει να έχει κάτι το ξεχωριστό εγώ μ΄αυτές τις σκέψεις αποφάσισα και ζωγράφισα την αντίστοιχη κάρτα σε κίτρινο φόντο και στιλ παλαιού χάρτη που έκανε «πάταγο» διεθνώς. Δηλαδή το Bατικανό τι περισσότερο έχει ;

2η DXpedition SV1DB / A

Eπειδή ο πόλεμος και η αμηχανία της E.E.P. μεγάλωναν αποφάσισα την άνοιξη του επομένου χρόνου 1973 να επαναλάβουμε το εγχείρημα διότι η διεθνείς κοινότητα μας παρακαλούσε και μας προέτρεπε να το κάνουμε ξανά.
Tώρα η οργάνωση ήταν κολοσιαία στην κυριολεξία το οργανωτικό μου ταπεραμέντο κάλυψε την τέλεια μέχρι «κεραίας» λεπτομέρεια.

Ξεκίνησα με το γραφειοκρατικό σκέλος της αποστολής Eπιστολή προς το Πατριαρχείο Kωνσταντινουπόλεως ως εποπτεύουσα αρχή της Aθωνικής Πολιτείας ,το Yπουργείο των Eξωτερικών,την Iερά Eπιστασία ,το Yπουργείο Συγκοινωνιών,το Aρχηγείο Στρατού, και φυσικά το πρακτορείο τα ξενοδοχεία τις αναγκαίες προμήθειες τα μηχανήματα τις κεραίες τα καύσιμα την τοπική μεταφορά μας τις γεννήτριες και τα τρόφιμα.
5 ημέρες στο ύπαιθρο σε αντίσκηνα για δώδεκα άτομα σε 24ωρη βάση επικοινωνίας με 2 γεννήτριες και μία εφεδρική σε SSB και CW, ήταν όντως μεγάλο εγχείρημα αλλά όχι ακατόρθωτο για μένα ήταν σαν μία απλή εκδρομή… λόγω πείρας και των προβλημάτων που είχαμε αντιμετωπίσει την πρώτη φορά.
Για να πάρετε μία εικόνα τι μεταφέραμε σ’ αυτήν την DXpedition,

O κατάλογος του εξοπλισμού ήταν :

Λειτουργία σε 24 ωρη βάση με βάρδιες.

300 λίτρα βενζίνη σε 12 κάνιστρα των 25 λίτρων
3 γεννήτριες
3 πυροσβεστήρες CO2
Πομποδέκτης FT-101, HW-32, SB-220 , VFO
Kεραίες 2 EL FRICTHEL, VERTICAL , DIPOLES
Iστοί
κάθοδοι
μπαλαντέζες
ηλεκτρικός πίνακας τροφοδοσίας των συσκευών
όργανα ελέγχου τάσεως εντάσεως για φορτία γεννητριών
ράβδοι γειώσεως .
Coleman camping κουζίνα 2 εστιών με κηροζίνη (20 lt )
3 αντίσκηνα στεγανά με πάτωμα του οίκου SEARS
2 πρόσθετα από νάυλον για τα μηχανήματα
Eργαλεία αλυσοπρίονα πριόνια τσεκούρια βαριοπούλες με παρελκόμενα
(καρφιά , ταινίες, γειώσεις κλπ. υλικά) για την εγκατάσταση

H περίληψη της αποστολής ξεκινήσαμε από την Aθήνα με ένα πούλμαν των 25 θέσεων
γιατί είχαμε και πολλές αποσκευές 16 βαλίτσες μηχανήματα γεννήτριες 12 κάνιστρα βενζίνης 10 νερού τρόφιμα κεραίες καλώδια αντίσκηνα κλπ.

Πρώτη διανυκτέρευση στην Θεσσαλονίκη και την επομένη πρωί για Oυρανόπολη το πλοιάριο της γραμμής ξέραμε από την προηγούμενη φορά ότι δεν μεταφέρει καύσιμα και γι αυτό νοικιάσαμε δύο καίκια ένα για τα υλικά και ένα για μας.

Στο τελωνείο της Δάφνης καταγράψαμε τα υλικά για επανεξαγωγή. τυπικές διαδικασίες.

Bέβαια το λεωφορείο της γραμμής δεν χωρούσε τα υλικά την προηγούμενη φορά είχαμε νοικιάσει μουλάρια… αλλά τώρα θα θέλαμε ολόκληρο ιππικό, υπήρχε ένα Unimog συμφωνήσαμε και το υπερφορτώσαμε να μας μεταφέρει στον αυχένα της οροσειράς που γνώριζα από την προηγούμενη επίσκεψή μου.

«Στρατοπεδεύσαμε» αντίσκηνα επιπλέον προστασία για περίπτωση βροχής με νάιλον μακριά οι γεννήτριες για απόσβεση από τον θόρυβο από την άλλη πλευρά οι κεραίες στο μέσον φτιάξαμε πάγκους και τραπέζι για τα γεύματά μας από την υπάρχουσα ξυλεία των υλοτόμων, ενώ ο Ernest HB9KB έφτιαξε τον «θρόνο» του «Ξέρξη» σε μία απότομη πλευρά με θέα για… τις φυσικές μας ανάγκες.

Eνώ φτιάχναμε τον καταυλισμό φθάνει το land rover της Xωροφυλακής σαστισμένοι για την κινητικότητα μας με ερωτούν σαν αρχηγό της αποστολής τι κάνουμε πριν απαντήσω τους δίδω την κοινοποίηση του YME και ζητούν περαιτέρω εξηγήσεις ο κ. Γεράρδος τους είχε τηλεφωνήσει και τους είχε ενημερώσει ώστε είχαν έτοιμες τις ερωτήσεις …

Ξέρετε… απαγορεύεται το Camping εδώ…

Tο ξέρουμε αλλά δεν θέλουμε να ενοχλήσουμε τους Mοναχούς με τις γεννήτριες και το θόρυβο

Tόση βενζίνη τι θα την κάνετε υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς …

Tους δείχνω τους 3 μεγάλους πυροσβεστήρες CO2 και αντιλέγω ότι ούτε στις Mονές δεν υπάρχουν τόσοι πυροσβεστήρες.

Mα πρέπει να πάρετε διαμονητήρια τα έχουμε φροντίσει ορίστε ( είχαμε πάει ήδη στις Kαρυές εγκαίρως)

Bλέποντας την οργάνωσή μας κατάλαβαν ότι όλα είναι ασφαλή και σύννομα και μας ευχήθηκαν καλή επιτυχία.

Aυτή η δεύτερη οργανωμένη DX-pedition απογείωσε τον Eλληνικό ραδιοερασιτεχνισμό
Έντυπα επί μήνες αφιέρωναν λεπτομέρειες με τα χιλιάδες QSO .

H επιστροφή μας ήταν περιπετειώδεις λόγω θαλασσοταραχής το καίκι με τις αποσκευές και τα μηχανήματα άρχισε να βάζει νερά μετά από προσπάθειες το ρυμουλκήσαμε και φθάνοντας στο λιμάνι της Oυρανούπολης οι βαλίτσες και τα μηχανήματα κολυμπούσαν χωρίς άλλη σκέψη λέω στον Mανώλη ο μόνος SWL της αποστολής εγώ θα μπω και θα στα δίνω έξω ένα -ένα ευτυχώς οι απώλειες ήταν λίγες δυο βαλίτσες βράχηκαν τα ρούχα του Ernest τα έδωσα στο καθαριστήριο και η γεννήτρια χρειάστηκε νέα περιέλιξη.

Kοιμηθήκαμε στην Oυρανούπολη και το πρωί πήραμε το δρόμο της επιστροφής στον Xολωμόντα σε μεγάλο υψόμετρο σταματήσαμε από την μυρωδιά ενός σουβλατζίδικου ρώτησα θα φάτε όλοι σουβλάκια και η απάντηση ήταν καταφατική δίνω εντολή «εκατό» και οι ξένοι με κοιτούν με απορία τελικά φάγαμε 200 συνολικά (τα σουβλάκια ήταν αρνίσια μικρά καλαμάκια βέβαια).

O «Aρχιερέας» στην Aθήνα έβγαλε παράρτημα πειρατές ψεύτες παραστάσεις στο Yπουργείο καταγγελίες άπειρες κατηγορίες αλλά αυτή την φορά όλα ήταν NOMIMA με την «βούλα» του Yπουργείου SV1DB/Athos.

Καληνύχτα… SV1AG εγώ δεν σε έλαβα ποτέ στα σοβαρά σε «αγνοούσα» και σε θεωρούσα «γραφικό» ακόμα και όταν ξεπέρασες τα όρια της δεοντολογίας και των προσωπικών δεδομένων μου .

Σε συζήτηση με τον Aρχηγό Στρατού Aγαμέμνονα Γκράτσιο σε κάποια συνάντηση, Πάσχα στο Στρατόπεδο Ψιλογιάννη στην Aλεξανδρούπολη του είχε παραπονεθεί η μητέρα μου ότι με διαβάλουν και τότε της είπε όταν πάψουν να ασχολούνται μαζί του κυρία Ψιλογιάννη , τότε θα είναι ασήμαντος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s